Cvetni prah 130g – delno sušen

9,85  z DDV

Cvetni prah-osmukanec je delno sušen, zato ga hranimo v hladilniku. V kozarčku je 130g domačega cvetnega prahu (Čebelarstvo Repas).

Ni na zalogi

Šifra: 03175 Kategorija:

Opis

Cvetni prah ali pelod nabirajo čebele na cvetovih rastlin, pri gnetenju pa mu dodajajo nekaj medu in encimov.Grudica cvetnega prahu je sestavljena iz več 1000 pelodovih zrnic, barva pa je odvisna od vrste rastlin, ki jo čebela oprašuje. V Sloveniji čebele oprašujejo okoli 2000 vrst rastlin, kar pomeni, da sta 2/3 rastlinstva povezani in odvisni od čebel.

Cvetni prah vsebuje: okrog 20% beljakovin, okrog 30% ogljikovih hidratov, okrog 5% maščob, do 7% rudninskih snovi. Poleg tega so v pelodu še pigmenti, vitamini, aromatične snovi, inhibini (ti preprečujejo razvoj nekaterih vrst bakterij, npr. salmonela, proteus, coli). Pelod vsebuje vse človeku nujno potrebne aminokisline. V maščobah so najpomembnejše večkratno nenasičene aminokisline: linoleinska, arahidonska, to so esencialne kisline, ki jih človeški organizem ne more sintetizirati. Od vitaminov vsebuje: vitamine B, provitamin A, vitamine C, D in K. Nadvse pomembne so estrogene snovi, to so takšne, ki preprečujejo ali lajšajo težave s prostato. Med rudninskimi snovmi je zlasti veliko kalija in fosforja.

Osušen cvetni prah, ki ima le 5-8% vlage, hranimo najboljše v zamrzovalniku pri nizkih temperaturah, v temnem prostoru in neprepustno zaprti posodi.

Cvetni prah je učinkovito sredstvo pri prebavnih motnjah, urabnava delovanje črevesja, spodbuja nastajanje belih in rdečih krvničk in hemoglobina, krepi imunski sistem, deluje antioksidativno, lovi proste radikale in tako preprečuje bolezni srca, raka in upočasnjuje staranje, spodbuja delovanje možganov, boljša razpoloženje, krepi vid, pomaga pri premagovanju stresa in virusnih obolenj ter pri moških preprečuje bolezni prostate ter lajša težave hipertrofije in blaži vnetja.

Cvetni prah uživamo najbolje na tešče s čajem ali drugo tekočino. Preventivno ga jemljeno dnevno po tri mesece v letu. Priporočamo jemanje v začetku jeseni in ob koncu zime. Pri zdravljenju ga jemljemo od 30-40g na dan trikrat dnevno pred jedjo. Če ga težje prenašamo na tešče, priporočamo uživanje z jogurtom, sadnimi sokovi, mlekom, medenimi napitki, mlačnimi ali hladnimi čaji (iz brošure Čebelarske zveze društev Maribor).

 

Dodatne informacije

Teža 015 kg